Kosár
Kosara jelenleg üres.képkeretezés
Hírlevél
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
Hírek

Székely Pierre-ről a kiváló szobrászról.

Székely Pierre-ről a kiváló szobrászról.

Galériánk kínálatában szerepel Székely Pierre litográfia sorozata, igényesen keretezve mind a 12 lap. Címe: "KŐCIRKUSZ":Kattintson ide!

 

Videó Székely Pierre szobrairól: kattintson ide!

 

2001. április 3-án halt meg Pierre Székely magyar születésű francia szobrász, építész, a Henry Moore utáni szobrászat egyik legjelentősebb alakja, akinek három földrészen csaknem száz köztéri műve áll.

1923. június 11-én született Budapesten, 1936 és 1941 között képzőművészetet tanult a budapesti Atelier iskolában Orbán Dezsőnél, aki a Nyolcak társaságának legradikálisabb újítója volt. Igazi mesterének Dallos Hannát tekintette, akinek gyakran látogatta műtermét 1941 és 1944 között. A zsidótörvények miatt nem mehetett egyetemre, ezért fafaragást tanult, majd munkaszolgálatosként a várpalotai vár helyreállító munkálatai során belekényszerült a kőfaragásba is.
1946-ban Franciaországban telepedett le, de magyar származását élete végéig hangsúlyozta. Első monumentális absztrakt szobrát 1953-ban avatták fel Párizsban, első kőszobrai szürreális hatású alkotások voltak, melyeket elveszett és talált tárgyakból állított össze, majd 1955-ben megsemmisítette őket. Ugyanebben az évben kapta első építészeti megbízását, a fosséi templom újjáépítését Claude Guislain társaságában. Nevéhez fűződnek a valenciennes-i karmelita kolostort díszítő épületszobrok 1966-ból, majd a Renovau üdülőfalu építése Beg Mail közelében.

Építészi munkái közben kristályosodott ki benne a ház új fogalma, "a ház, mint lakható szobor". Kidolgozta a vasvázra fröccsentett beton technológiát, ennek révén kezdett szárnyalni alkotói képzelete, épületeit gömbölyded formák, hengerek és félgömbök jellemezték.

Tehetsége és merengésre, töprengésre való hajlama leginkább a szabadtéri monumentális alkotásokban mutatkozott meg. A táj, a szobor és a közös alkotás gondolata révén született meg 1991-ben a Várnagy Péterrel közösen megálmodott Kőkert Pécsett, majd a Sekigahara szabadtéri múzeum Japánban. Székely a bretagne-i gránitbányákban a hatvanas évek végén fejlesztett ki egy új technikát, melynek során 3 ezer fokos lángfaragást alkalmazott. Így készült alkotásaira "időtlen jelekként" tekintett, s azok valóban úgy néztek ki, mintha a természet hosszú idő alatt formálta volna ki alakjukat.

1972-ben kapott francia állampolgárságot, 1977-ben megalapította a Gránittechnika Európai Intézetet, 1978-ban a Hágai Képzőművészeti Akadémia díszdoktora lett. Ugyanebben az évben nyerte el Az utca művészete elnevezésű első nemzetközi párizsi biennále nagydíját, bebizonyítva, hogy szobrai a városi környezetben is lenyűgözik az embereket.

A nyolcvanas évektől egyre több időt töltött Japánban, ahol a távol-keleti filozófiák és az ősi japán kultúra hatása alá került. 1983-ban állították fel Budapesten Béke című szobrát, 1996-ban a Párizsi Magyar Intézetben leplezték le újabb monumentális alkotását. 1998-ban Becsületrendet, 1990-ben a francia állam Érdemrendjét kapta meg.

A vallások és kultúrák bölcselőjének tekintette magát, ugyanazt a magyarázatot alkalmazta a világra, a művészetre, önmagára, mint a szobraira: talált kövek és formák, színes kagylók véletlenszerűen összeépített rendszere, amelyet alapvetően a véletlen határoz meg. Az ember sorsán a véletlen uralkodik, mint ahogy a szobrok létrejöttén is - vallotta a művész.

Forrás: MTI


Székely Pierre-ről a kiváló szobrászról. Székely Pierre-ről a kiváló szobrászról.

Festmény Outlet - Festmények, Rézkarcok, Szitanyomatok, Tusrajzok, Falikárpitok, Tűzzománcok és Szobrok


×
Online ügyfélszolgálat